حدیث روز
امام رضا (علیه السلام) فرمودند: یک شب اعتکاف در ماه رمضان معادل یک حج است و یک شب اعتکاف در مسجد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و در نزد قبر آن حضرت معادل یک حج و عمره است. 

جمعه, ۲۳ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 13 December , 2024 ساعت ×
  • جستجو

  • اعتکاف میتواند به الگویی جهانی برای توجه به معنویت و تعالی انسانی تبدیل شود
    10 آذر 1403 - 11:43
    شناسه : 8908
    عضو فقهای شورای نگهبان گفت: دستیابی به مراتب عالی بندگی در گرو پرهیز از گناه، تلاش مستمر برای تزکیه نفس و ایجاد ارتباط معنوی با اهل بیت (ع) است و این سه عنصر، مسیر رسیدن به قرب الهی را هموار می‌کنند.

    به گزارش روابط عمومی ستاد اعتکاف کشور؛  آیت‌الله محمدمهدی شب‌زنده‌دار، پیش از ظهر امروز در مراسم اختتامیه نهمین همایش راهبری اعتکاف کشور که در مسجد مقدس جمکران برگزار شد، به تشریح جایگاه اعتکاف در ارتقای معنوی انسان پرداخت و گفت: ادیان الهی به‌ویژه اسلام تأکید دارند که انسان دارای ظرفیت عظیمی برای تعالی و تقرب به درگاه الهی است؛ استعداد بشر به‌گونه‌ای است که می‌تواند با تلاش، به والاترین مراتب قرب الهی دست یابد.

    وی با تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا (س)، افزود: این قابلیت در وجود انسان نهفته است که به معدن عظمت الهی عروج کند؛ قرآن کریم نیز در آیه‌ای به اهمیت لقا الله اشاره می‌کند که برخی مفسران آن را به دریافت پاداش الهی تعبیر کرده‌اند، اما حقیقت لقا، مرتبه‌ای والاتر و نزدیکی معنوی به پروردگار است.

    عضو فقهای شورای نگهبان در تبیین این جایگاه گفت: اولین رکن برای رسیدن به این مقام، تقوا است؛ تقوا به معنای پرهیز از گناه و انجام فرمان‌های الهی در همه ابعاد زندگی است، کسی که به تقوا پایبند باشد، در هر شرایطی از حدود الهی فراتر نمی‌رود و این امر شرط لازم برای تعالی معنوی است.

    وی با اشاره به مفهوم «مجاهده» به‌عنوان رکن دوم تعالی انسان اظهار داشت: مجاهده به معنای تلاش بی‌وقفه در مسیر اصلاح نفس و تزکیه اخلاقی است؛ انسان باید تمام توان خود را برای عبور از موانع نفسانی و زنگارهای اخلاقی به‌کار گیرد تا به صفای باطنی دست یابد، علامه طباطبایی نیز در آثار خود به اهمیت جهاد با نفس و تربیت اخلاقی تأکید کرده‌اند.

    آیت الله شب‌زنده‌دار در محور سوم سخنان خود به ارتباط معنوی با اولیای الهی اشاره کرد و گفت: یکی از مظاهر ارتقا، ایجاد پیوند عاطفی و معنوی با اهل بیت (ع) و توسل به ایشان است؛ این ارتباط معنوی و دلدادگی، وسیله‌ای مهم برای کسب فیض الهی و موفقیت در مسیر بندگی است.

    وی با اشاره به ضرورت پالایش روحی در اعتکاف، بیان کرد: اعتکاف فرصتی است برای کنار گذاشتن تعلقات دنیوی و تمرکز بر عبادت و ذکر الهی؛ خدای متعال در قرآن به حضرت ابراهیم و اسماعیل (ع) دستور می‌دهد خانه خدا را از هر آلودگی پاک سازند تا مکانی برای عبادت خالصانه باشد و این نشان‌دهنده اهمیت پالایش معنوی برای ورود به فضای مقدس است.

    عضو فقهای شورای نگهبان همچنین افزود: ریاضت فقیهانه به معنای نظارت دقیق بر اعمال و رفتار است، به‌گونه‌ای که انسان ضمن رعایت واجبات و ترک محرمات، از افراط و تفریط دوری کند؛ این نوع ریاضت باعث تقویت اراده و توان روحی انسان برای ادامه مسیر تعالی می‌شود.

    وی با تأکید بر نقش تقوا، مجاهده و توسل در اعتکاف گفت: این سه عنصر در کنار هم، انسان را به مرتبه‌ای از قرب الهی می‌رساند که درگاه الهی پذیرای او باشد؛ اعتکاف بستری برای تمرین این مفاهیم است و به بندگان خدا کمک می‌کند از زنگارهای گناه و آلودگی‌های نفسانی رها شوند.

    آیت الله شب‌زنده‌دار با اشاره به گسترش جهانی اعتکاف در سال‌های اخیر خاطرنشان کرد: اعتکاف، فرصتی بی‌نظیر برای تزکیه روح و تمرکز بر معنویت است که به لطف الهی و تلاش مسئولان، به‌ویژه در مسجد مقدس جمکران، ابعاد بین‌المللی پیدا کرده است و این رویداد می‌تواند نقشی کلیدی در تربیت معنوی جوامع ایفا کند.

    وی ضمن تشکر از برنامه‌ریزان اعتکاف گفت: وظیفه ما این است که با فراهم کردن زمینه‌های معنوی مناسب، به عموم مردم کمک کنیم تا از این فرصت ارزشمند بهره ببرند و با پالایش درونی، مسیر قرب الهی را بپیمایند.

    عضو شورای نگهبان در پایان سخنان خود تأکید کرد: امید است با تلاش همگانی، اعتکاف به الگویی جهانی برای توجه به معنویت و تعالی انسانی تبدیل شود و این مسیر نیازمند عزم جدی و همت بلند است که باید در همه ابعاد زندگی محقق شود.

    نوشته های مشابه

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.