حدیث روز
امام رضا (علیه السلام) فرمودند: یک شب اعتکاف در ماه رمضان معادل یک حج است و یک شب اعتکاف در مسجد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و در نزد قبر آن حضرت معادل یک حج و عمره است. 

سه شنبه, ۲۵ دی , ۱۴۰۳ Tuesday, 14 January , 2025 ساعت ×
  • جستجو

  • اعتکاف، کلید گسترش تمدن نوین اسلامی در جهان اسلام است
    23 دی 1403 - 13:29
    شناسه : 9790
    دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) با تأکید بر بومی‌سازی اعتکاف در کشورهای مختلف، این سنت دینی را بستری کم‌نظیر برای تحول معنوی و تحقق شاخصه‌های تمدن نوین اسلامی دانست.

    به گزارش روابط عمومی ستاد اعتکاف کشور؛ آیت‌الله رضا رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع)، در دیدار با مسئولان ستاد مرکزی اعتکاف، ضمن تأکید بر ضرورت تقویت معنویت دینی به‌عنوان یکی از شاخصه‌های تمدن نوین اسلامی، از ظرفیت‌های اعتکاف برای ایجاد تحولات معنوی در جوامع مسلمان یاد کرد و بر بومی‌سازی این مراسم در کشورهای مختلف تأکید کرد.

    وی به اهمیت معنویت‌گرایی در تمدن نوین اسلامی پرداخت و اظهار داشت: تمدن نوین اسلامی ۱۶ ویژگی اصلی دارد که علم‌محوری، بصیرت‌افزایی بر اساس آیات و روایات، و معنویت‌گرایی از مهم‌ترین آن‌ها است؛ نظام توحیدی بر چهار اصل ایمان، توحید، هدایت، و ولایت استوار است که باید در تمامی فعالیت‌های دینی و فرهنگی، به‌ویژه در برنامه‌های اعتکاف، مورد توجه قرار گیرد.

    دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) با اشاره به تجربه اخیر خود در سفر به بنگلادش گفت: بنگلادش به‌عنوان سومین کشور پرجمعیت اسلامی ظرفیت‌های عظیمی دارد. هرچند همه مسلمانان آن کشور شیعه نیستند، اما اکثریت اهل بیتی هستند؛ تقویت برنامه‌های معنوی مانند اعتکاف در این کشورها می‌تواند معنویت‌گرایی دینی را عمق ببخشد.

    رمضانی با بیان ضرورت محتوای غنی و هدفمند برای اعتکاف افزود: یکی از مسائل مهم در اعتکاف، محتواشناسی دقیق سخنرانی‌ها و برنامه‌ها است؛ باید از موضوعات تکراری پرهیز کرد و موضوعات جدید و کاربردی را با در نظر گرفتن نیازهای جامعه مطرح ساخت؛ همچنین، حلقه‌های معرفتی تعریف‌شده برای اعتکاف باید به‌گونه‌ای باشد که مخاطبان از سطوح مختلف آن را درک کنند و از اصطلاحات سنگین و پیچیده که قابل فهم نیستند، پرهیز شود.

    وی همچنین خواستار توجه بیشتر به عرفان عملی در بستر اجتماعی شد و اظهار داشت: عرفای ما در گذشته اغلب گوشه‌نشین بودند، اما امام خمینی(ره) این عرفان را به عرصه اجتماعی آوردند؛ امروز نیز باید عرفان عملی را با توجه به نیازهای تربیتی جامعه تبیین کنیم و از این ظرفیت در برنامه‌های اعتکاف بهره ببریم.

    رمضانی با تأکید بر اهمیت بومی‌سازی اعتکاف در خارج از ایران تصریح کرد: اعتکاف باید به دست بومیان هر کشور مدیریت شود؛ این موضوع ضمن کاهش حساسیت‌های احتمالی، اثرگذاری بیشتری خواهد داشت؛ ایرانیان نباید محور مدیریت باشند، بلکه باید ظرفیت‌سازی کرده و بومیان را متولی کنند، شبکه اعتکاف بین‌المللی باید بدون اعلام رسمی و تبلیغات گسترده شکل بگیرد تا از حساسیت‌های موجود جلوگیری شود.

    وی در ادامه با اشاره به اهمیت نگاه جامعه‌شناختی در مدیریت اعتکاف گفت: برای ارتقای کیفی اعتکاف، باید از متخصصان جامعه‌شناسی بهره گرفت و تحقیقات دقیقی در این زمینه انجام شود؛ موضوعاتی مانند تفکیک گروه‌های شرکت‌کننده و مدیریت ظرفیت‌ها باید با دقت بررسی شود.

    رمضانی بر نقش ویژه اعتکاف در گام دوم انقلاب اسلامی تأکید کرد و افزود: اعتکاف به مرحله‌ای رسیده است که باید با گسترش آن در عرصه بین‌المللی، مفاهیم انقلاب اسلامی را نیز صادر کرد؛ این امر نیازمند محتوای غنی، برنامه‌ریزی دقیق، و مدیریت بومی است.

    وی در پایان از ستاد مرکزی اعتکاف خواست تا با همکاری فرهیختگان و اندیشمندان، محورهای جدیدی برای اعتکاف طراحی کنند و افزود: ما باید از فرصت اعتکاف برای تقویت معرفت‌شناسی و ایجاد تحولات معنوی در جامعه استفاده کنیم؛ همچنین، فراخوانی برای مبلغان در سراسر جهان ارسال خواهیم کرد تا در ایام اعتکاف، محتوای معنوی مناسبی را به جوامع مسلمان ارائه دهند.

    نوشته های مشابه

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.