به گزارش روابط عمومی ستاد اعتکاف کشور؛ حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین فلاحزاده، صبح روز سه شنبه در دومین همایش مساجد امام جماعات استان تهران که در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (علیهالسلام)، برگزار شد، به تبیین ابعاد مختلف احکام و آثار اعتکاف پرداخت و گفت: اگر حضرت ابراهیم (ع) و حضرت اسماعیل (ع) مأمور خدمت به معتکفان، طائفان و نمازگزاران شدند، این افتخاری برای آنهاست. حضرت ابراهیم (ع) از جمله افتخاراتشان، خدمت به این افراد و خادم بودن مسجد است. این افتخار، الحمدلله نصیب شما نیز شده و بنده غبطه میخورم که چرا نمیتوانم امام جماعت مسجدی باشم. شما عزیزان علاوه بر امامت مسجد و خدمت در آن، خدمت به معتکفین نیز نصیبتان شده و این اجری عظیم دارد که حتی از خود اعتکاف هم بیشتر است.
رئیس موسسه احکام فقهی در ادامه گفت: وظیفه ما که این لباس را بر تن داریم، در قرآن مشخص شده است؛ شناخت دین و تبلیغ آن. چه جایگاهی بهتر از مسجد و چه جمعی بهتر از جوانان معتکف برای تبلیغ دین؟ بسیاری از مساجد در طول سال محل حضور میانسالان و کهنسالان است اما در اعتکاف اینگونه نیست. طبق آمار، نزدیک به یک میلیون و هفتصد هزار نفر در اعتکافهای گذشته شرکت کردهاند که جمعیت قابل توجهی را جوانان تشکیل دادند. این جمع جوان و فضای مسجد، فرصت ارزشمندی است و وظیفه ما که عهدهدار معنویت مسجد هستیم، سنگینتر میشود.
وی با اشاره به وظایف ایمه جماعات افزود: ما برای این جوانان، در سه یا چهار بخش سخن بگوییم و یا کسانی که میخواهند سخن بگویند، در حلقههای معرفت و یا سخنرانهای دعوتشده این مطالب را ارائه دهند. ۱فضیلت اعتکاف۲ کیفیت اعتکاف۳ برکات اعتکاف ۴ آثار اعتکاف، که درباب کیفیت اعتکاف، انجام اعتکاف بر اساس موازین شرعی است.
فلاح زاده با بیان سوالات پر تکرار در زمان اعتکاف ادامه داد: احکام اعتکاف هم به صورت کلی پاسخ به این چند سوال است. اعتکاف چیست؟ چه کسانی میتوانند معتکف شوند؟ کجا میتوان معتکف شد؟ چه زمانی میتوان معتکف شد؟ چگونه معتکف شویم؟
اعتکاف چیست؟ توقف در مسجد به قصد عبادت خداوند است. اعتکاف معمولاً سه روز است و نباید از مسجد خارج شد. چه کسانی میتوانند معتکف شوند؟ کسانی که بتوانند حداقل سه روز در مسجد بمانند و روزه بگیرند. اگر کسی به دلیل عذر شرعی نتواند روزه بگیرد یا توقف کند، نمیتواند معتکف شود زیرا روزه شرط صحت اعتکاف است. کجا میتوان معتکف شد؟ اعتکاف فقط در مسجد جامع صحیح است. در حسینیه، نمازخانه، یا کوه نمیتوان معتکف شد. مسجد باید محل حضور عموم مردم باشد و به قشر خاصی اختصاص نداشته باشد زیرا اعتکاف دوری از خلق نیست، بلکه فاصله گرفتن از امور دنیوی و اشتغال به امور اخروی در میان جمع است.
وی گفت: در روایتی آمده است که پیامبر (ص) از یکی از اصحاب پرسیدند: «فلانی کجاست؟» گفتند: «آدم خوبی است، کار به کسی ندارد و اهل عبادت است.» پیامبر (ص) فرمودند: «این که در خانهاش است، هزینه زندگیاش از کجا تأمین میشود؟» پاسخ دادند: «برادران دینی کمکش میکنند.» پیامبر (ص) فرمودند: «عابد واقعی آنهایی هستند که در میان مردم حضور دارند و علاوه بر عبادت، به دیگران نیز کمک میکنند.» عبادت به معنای کنارهگیری از جامعه نیست. انسان باید در میان مردم باشد، در مسائل اجتماعی و سیاسی حضور داشته باشد. نشستن در جمع مؤمنان، همنشینی با مؤمنان یکی از برکات اعتکاف است. معتکف باید حداقل دو روز در مسجد بماند و امور مادی و دنیوی را کنار بگذارد. حتی خرید شارژ تلفن همراه در اعتکاف حرام است زیرا فرد باید از دنیای مادی فاصله بگیرد.اعتکاف زمانی صحیح است که روزه صحیح باشد. اگر روزه گرفتن صحیح نباشد، اعتکاف نیز صحیح نیست.
رئیس موسسه احکام فقهی در پایان افزود: اعتکاف فرصتی است برای بازگشت به معنویت، تقویت ایمان و حضور در جمع مؤمنان. این سنت ارزشمند را باید قدر بدانیم و در جهت ترویج آن بکوشیم.
ثبت دیدگاه